Blogi

Miksi verotuksellinen Due Diligence on oleellinen osa yrityskauppoja?

Yrityskauppojen ja -järjestelyiden yhteydessä on monia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kaupan onnistumiseen. Yksi merkittävimmistä, mutta välillä huomiotta jäävistä osa-alueista on verotuksellinen due diligence. Vero due diligencen avulla ostaja saa selkeän kuvan siitä, millaisia verovelvoitteita ja -riskejä kohdeyhtiöllä on ja kuinka ne voivat vaikuttaa kaupan syntymiseen.

Mistä verotuksellinen Due Diligence koostuu?

Verotuksellinen due diligence kattaa useita osa-alueita, kuten:

Verotarkastukset ja -riidat:

Onko kohdeyhtiö ollut aiemmin verotarkastuksen kohteena tai onko sillä käynnissä olevia veroriitoja? Verotarkastukset voivat paljastaa menneisyyden virheitä, joista voi seurata myös tulevaisuudessa jälkiveroja. Tämän lisäksi keskeneräiset veroriidat voivat tarkoittaa merkittäviä taloudellisia riskejä tulevaisuudessa, joista osapuolten on hyvä sopia kaupantekovaiheessa.

Yhteisöverotus ja laskennalliset verovelat ja -saamiset:

Onko kohdeyhtiön tuloveroilmoitukset ilmoitettu oikein ja ajallaan? Sekä ovatko kohdeyhtiön laskennalliset verovelat ja -saamiset oikein määriteltyjä kaupan osalta? Jos laskennallisia veroja ei ole arvioitu tai kirjattu oikein, ostajalle voi siirtyä esim. myyjän omistusajalle kuuluva verorasitus.

Arvonlisäverotus:

Kohdeyhtiön arvonlisäverotukseen liittyvien käytäntöjen tarkastelu myyntien ja ostojen osalta on oleellista ymmärtää. Onko yhtiö toiminut arvonlisäverosäännösten mukaisesti? Onko arvonlisäverotuksessa tapahtunut poikkeamia tai onko niihin liittyen verottajalta keskeneräisiä vaateita? Onko yhtiöllä arvonlisäverottomaksi luokiteltavaa toimintaa?

Konsernin sisäiset- ja lähipiiritransaktiot:

Konsernin sisäisissä ja lähipiirin kanssa tehdyissä liiketoimissa tulee noudattaa markkinaehtoperiaatetta. Verotuksellisessa due diligencessä tarkastellaan näiden transaktioiden asianmukaisuutta, dokumentointia sekä varmistetaan, että käytänteet noudattavat OECD:n ja verolainsäädännön ohjeistuksia. Mikäli lähipiiritransaktioita ei ole toteutettu markkinaehtoperiaatteen mukaisesti, voi yhtiölle koitua mahdollisten veronlisäyksien ohella aikaa, rahaa ja henkilöstöresursseja vieviä siirtohinnoitteluprosesseja, joita tulisi välttää.

Ennakkoperintä:

Yrityksen ennakkoperinnän käytäntöjen tarkastaminen on tärkeää, erityisesti työntekijöiden ja johdon kannustinjärjestelmien, poikkeuksellisten henkilöstöetujen ja ulkoistetun henkilöstön käytön osalta. Nämä osa-alueet ostajan on hyvä ymmärtää, vaikka niihin ei liittyisi suoranaisia veroriskejä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilanteisiin, joissa yhtiö on maksanut palkkioita tai etuja, jotka voivat kuulua ennakkoperinnän piiriin. Mahdolliset virheet ennakkoperinnässä voivat johtaa veroseuraamuksiin ja jopa maineen menettämiseen.

Miksi verotuksellinen Due Diligence on oleellinen osa kohdeyhtiön tarkastusta?

Verotuksellinen due diligence ei ole vain suositeltava, vaan se on kriittinen vaihe, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia yrityskaupan lopputulokseen. Muutamia keskeisiä syitä on mm.:

Varmuus kaupan kannattavuudesta ja sopimusehdoista:

Tunnistamalla kaikki verotukselliset velvoitteet ja vastuut, osapuolilla on parempi käsitys kohdeyhtiön verotuksellisesta tilanteesta. Tarkistus antaa ostajalle myös varmuuden siitä, että kauppa on pitkällä aikavälillä kannattava ja ettei siihen liity yllättäviä verokuluja, jotka voisivat heikentää kaupan arvoa. Tunnistettujen veroriskien osalta ostaja voi vaatia erityisiä sopimusehtoja, kuten vakuutuksia, korvauksia tai hinta-alennuksia, joiden avulla voidaan kattaa mahdolliset veroriskit.

Ennaltaehkäisevä riskien hallinta:

Verotuksellinen due diligence auttaa tunnistamaan etukäteen mahdolliset veroriskit, jotka voivat muutoin aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita kaupan jälkeen. Oikein suoritettu verotuksellinen due diligence varmistaa, että ostajalla on täydellinen ja tarkka kuva kohdeyhtiön verotuksellisesta tilasta ja tulevaisuudessa huomioon otettavista osa-alueista.

Jälkiverotuksen riskin minimointi:

Yrityskaupan jälkeen veroviranomaiset voivat kohdistaa tarkastuksia ja oikaisuja kohdeyhtiöön. Verotuksellinen due diligence auttaa varmistamaan, että kaikki mahdolliset jälkiverotuksen riskit on arvioitu ja niihin on varauduttu. Näin vältetään mahdolliset osapuolten väliset kiistat ja niistä aiheutuvat kustannukset tulevaisuudessa.

Luottamuksen rakentaminen:

Verotuksellinen due diligence osoittaa osapuolten sitoutumisen kaupan avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen, mikä osaltaan parantaa luottamusta ostajan ja myyjän välillä ja edesauttaa onnistuneen yrityskaupan saavuttamista.

Kirjoittaja Lauri Vuoristo, Head of Tax Services

Miten me voimme auttaa?

Asiantuntijamme ovat kokeneita due diligencen toteuttajia niin taloudellisen kuin verotuksellisenkin osa-alueen saralla. Vero due diligencessä otamme huomioon kaikki keskeiset verotukselliset osa-alueet ja varmistamme, että saat kattavan ja selkeän kuvan kohdeyhtiön verotuksellisesta asemasta.

Kokeneen tiimimme avulla voimme varmistaa, että yrityskauppasi sujuu ilman ikäviä yllätyksiä. Verotuksellinen due diligence on investointi, joka maksaa itsensä takaisin – niin taloudellisesti kuin mielenrauhan kannalta. Ota yhteyttä ja keskustellaan, miten voimme auttaa sinua tekemään yrityskaupastasi onnistunut!

https://www.captonpartners.fi/palvelut/verojarjestelypalvelut/?swcfpc=1: Miksi verotuksellinen Due Diligence on oleellinen osa yrityskauppoja?